Tmavým pražením se chuť dost unifikuje, převládá praženost. U světlého pražení mají navrch ovocné tóny. Jenže upravit kávu světle tak, aby byla sladká a dobrá, není zase tak jednoduché. Když se praží příliš málo, zůstanou v ní látky, které se teplem jinak rozkládají, a s nimi je káva hodně svíravá. Někdo říká, že je ovocná. Kafe by ale nemělo být kyselé, pokud je, znamená to, že je špatně upražené. Když otevřu pytel s kávou, již po jednom dni chutná káva jinak, protože káva zoxiduje. Takže velká balení kávy jsou vhodná spíše pro větší provoz. S kvalitními kapslemi se nemusím starat o čerstvost, nabízejí tak řešení pro menší firmu či domácnost.
V espressu je káva koncentrovaná, tvoří asi patnáct nebo dvacet procent nápoje. Ve filtrované kávě je jí mnohem méně, nějaká dvě procenta. A příprava trvá mnohem déle. Aromata jsou ale jemnější, je to způsob, jak si vychutnat různé nuance chuti. Espresso si dáte spíš, když potřebujete nakopnout. Když si chcete kávu vychutnat, dáte si filtrovanou kávu. Pokud chcete ve vaší kanceláři či kavárně podávat dobrou kávu, je na tyto nuance nutné brát zřetel.
Tak jako u kávy zrnkové, tak i kávových kapslí jsou pečlivě vybraná kávová zrna z celého světa základem pro přípravu pravého italského espressa s nezaměnitelným aroma Stejně tak i suroviny pro instantní čaje jsou vybírány s největší pečlivostí.
A proč je důležité brát zpracování kávy vážně? Zelená nepražená káva se nedá použít k přípravě kávových nápojů. Proto je nutno kávová zrnka upražit. Při pražení se z kávových zrnek uvolňuje lahodné aroma a káva získává svou specificky hnědou barvu. Pražení kávy je velkým uměním a jednou z nejdůležitějších operací v procesu zpracování. Po upražení se kávová zrnka vyjímají z pražícího stroje a dále následuje rychlé ochlazení, aby nedošlo k výraznější ztrátě éterických olejů.
K přípravě opravdu kvalitní kávy je ovšem nutné vlastnit správný kávovar. Levnější typy kávovarů, které pracují na principu přetlačení horké vody pomocí páry, vám kvalitní „presto“ neuvaří. Důležité pro správnou funkci je, aby kávovar byl osazený čerpadlem, které vyvine maximální tlak 15 barů a toto hledisko by se nemělo při koupi nového kávovaru v žádném případě opomenout nebo podcenit. Profesionální kávovary mají kvalitnější velké točivé čerpadlo seřízené na konstantní tlak 9 barů.
Potřebujete poradit se správným výběrem kávovaru, který bude plně vyhovovat provozu vaší firmy, restaurace, hotelu či kanceláře? Neváhejte se na nás obrátit. Poradenství patří k základním kvalitám našeho zákaznického servisu, proto se neváhejte kdykoliv obrátit na naše kolegy prostřednictvím sekce kontakt.
2022
- 727
- 0